Ki ez a Kájoni? – workshop karaván gyerekeknek

Hétfőtől indul programsorozatunk Kádár Kincső pedagógus vezetésével!

A programsorozat Kájoni János polihisztor személyiségén keresztül a csíksomlyói ferences szerzetesek jelentőségére, a csíksomlyói nyomda és könyvkötő műhely, valamint a régi könyvtár művelődéstörténeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A program a KALOT szervezésében, Hargita Megyei Kulturális Központ által meghirdetett Kájoni 390 emlékévéhez kapcsolódva, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatásával valósul meg.
A foglalkozások a résztvevők számának és életkorának függvényében alkalmanként 2-4 órában zajlanak. A célcsoportot főleg a térség kisiskolás gyermekei képezik, ezen belül is főleg a 3-4. osztályosok számára ajánlott. A játékos elméleti felvezetőt manuális tevékenység kíséri, melynek során egy-egy hazavihető dioráma készül, melyben Kájoni somlyói nyomdáját idézzük meg. Az erre az alkalomra készült rajzok Csillag István grafikus munkái.

A Kájoni workshop karaván 2020. március 2-19. közötti időszakban az alábbi településeket és fogadó intézményeket érinti:
Gyergyószárhegy: Bethlen Gábor Általános Iskola, Kulturális és Művészeti Központ Gyergyószárhegy
Gyimesfelsőlok: Nyíresalji Elemi Iskola és Gyimesfelsőloki Ifjúsági és Közművelődési Egyesület
Szentegyháza: Tamási Áron Általános Iskola
Csíkszereda: Kájoni János Megyei Könyvtár
Csíkszentdomokos: Márton Áron Általános Iskola
Csíkszépvíz: Nyírő József Általános Iskola és Felfedező tudományos játszóház
Csíkcsicsó: Kájoni János Általános Iskola