Nem csak a fizikai erőszak erőszak! Bullying projekt- és filmismertetés

A sajtó, oktatási- és pszichopedagógiai szakemberek, a film készítőinek és szereplőinek részvételével zajlott 2022. október 25-én a KALOT Egyesület Nem csak a fizikai erőszak erőszak! projekt keretében készült harmadik kisfilmjének és a ráépülő tevékenységeknek a bemutatója.

A KALOT munkatársai, lelkigondozói, a film készítői a 2021 szeptemberében elindult Nem csak a fizikai erőszak erőszak! projektjük keretében paradigmaváltást szeretnének generálni a fiatalok, szülők, pedagógusok körében. Szemléletükben, mentális térképükben kívánják átértelmezni az erőszak fogalmát, illetve érzékennyé szeretnék tenni őket az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére.

A projekt első két filmjének (amelyek a mobbing és párkapcsolati verbális és passzív erőszak témakört dolgozták fel) felhasználásával 15 lelkigondozó, 20 településen, 62 csoportnak, több mint 1200 személynek tartott interaktív, érzékenyítő foglalkozásokat iskolai, plébániai, ifjúsági szervezetek, de felnőttekből álló csoportoknak is. A foglalkozásvezetők lelkigondozói végzettséggel rendelkező, és a projekt keretében külön tréneri munkára felkészített szakemberek.

A másfél-két órás tevékenységek alapjául a két kisfilm megtekintése szolgál, erre épül rá egy interaktív, érzelmek mozgósítására, empátia felébresztésére és tudatosítására épülő foglalkozás. Ennek eredményeképpen a résztvevők képesek lesznek felismerni, megérteni a fizikai erőszakon túli erőszak formáit, az elszenvedőkhöz empatikusan viszonyulni, ezen erőszaktípusokkal szemben hatékonyan, de erőszakmentesen védekezni. Az eddigi tevékenységekről összefoglaló kisfilm készült.

A projekt harmadik kisfilmje az iskolai bántalmazás, a bullying témakörében készült el. Akárcsak az első két film esetében, ezt is Köllő Ildikó írta és rendezte. A harmadik kisfilmnek és a ráépülő foglalkozásoknak három célcsoportja van, ennek megfelelően a filmnek is három változata készült el. Az első 7-8 osztályos, a második a 9-12 osztályos diákoknak, a harmadik pedig a felnőtteknek, pedagógusi, szülői csoportoknak szól.

A film bemutatójáig Csík, Gyergyó, Udvarhely, Háromszék környékéről összesen 25 lelkigondozó vett részt speciális tréneri képzésen, az elkövetkező időszakban ők tartanak foglalkozásokat osztályközösségek, hittancsoportok, szülői, pedagógusi csoportok számára.

A bullyingről szóló kisfilmek elérhetőek a KALOT Egyesület Youtube csatornáján.

A foglalkozásokat igényelni a KALOT Egyesületnél lehet: www.kalot.ro, képzések@kalot.ro  

További információkért keressék:

  • Ábrahám Tünde, lelkigondozót, a KALOT Egyesület munkatársát, tel: 0758-840279, e-mail: tunde@kalot.ro
  • Köllő Ildikót, a film íróját,  gyártóját  és rendezőjét, tel: 0740-638780, kolloildikowork@gmail.com

A bullyingról szóló film elkészülését a Gyergyóremetei Önkormányzat anyagi támogatása tette lehetővé. A projekt további támogatói Osthilfe Diözese Linz, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és FussNeki Csík.