Nem csak a fizikai erőszak erőszak

A KALOT Egyesület 2021 szeptemberében elindult lelkigondozói projektje az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére szeretné felhívni a figyelmet.

A KALOT munkatársai, lelkigondozói, a filmek készítői a projekt keretében paradigmaváltást szeretnének generálni a fiatalok, szülők, pedagógusok körében. Szemléletükben, mentális térképükben kívánják átértelmezni az erőszak fogalmát, illetve érzékennyé szeretnék tenni őket az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére.

Az első epizódban a mobbingot, vagyis a munkahelyi zaklatás formáit mutatjuk be, amit nagyon nehéz felismerni, mivel teljesen észrevétlenül pusztít, míg a második a párkapcsolatban jelenlévő passzív erőszakot jeleníti meg. A projekt harmadik kisfilmje az iskolai bántalmazás, a bullying témakörében készült el.

A filmekhez társul egy foglalkozássorozat is, amit a KALOT Egyesület Lelkigondozói Szolgálatának munkatársai szerveznek fiataloknak iskolai, plébániai, ifjúsági szervezetek keretében. A másfél-két órás tevékenységek alapjául a kisfilmek megtekintése szolgál, erre épül rá egy interaktív, érzelmek mozgósítására, empátia felébresztésére és tudatosítására épülő foglalkozás. Ennek eredményeképpen a résztvevők képesek lesznek felismerni, megérteni a fizikai erőszakon túli erőszak formáit, az elszenvedőkhöz empatikusan viszonyulni, ezen erőszaktípusokkal szemben hatékonyan, de erőszakmentesen védekezni.

Ezidáig a KALOT lelkigondozói 87 foglalkozást tartottak mindegy 1600 fiatalnak, felnőttnek 16 különböző településen.

A harmadik kisfilmnek és a ráépülő foglalkozásoknak három célcsoportja van, ennek megfelelően a filmnek is három változata készült el. Az első 7-8 osztályos, a második a 9-12 osztályos diákoknak, a harmadik pedig a felnőtteknek, pedagógusi, szülői csoportoknak szól.

A kisfilmek alább tekinthetők meg:

Mobbing

Párkapcsolati  verbális  erőszak

Bullying (18 éven felülieknek)

Bullying (12 éven felülieknek) 

 

A projektről több sajtóorgánum is részletesen beszámolt, illetve kollégáinknak lehetőségük volt nyilatkozni a programról több interjú keretében is.